Lær deg det grunnleggende om poker

Lær deg verdens mest populære kortspill – poker!

Ingen kortspill trekker flere spillere enn poker. Dette er bordspillet med kort på hånden som spilles av stadig flere, verden over.

Poker er et spill de fleste – spesielt de uerfarne spillerne – tenker på som kortspillet fra syttitallets western-filmer. Her spilte de den gamle versjonen av poker med fem kort på hånden. Men poker er så mye mer enn dette, og blir stadig mer populært verden over. Vi tror poker på det norske markedet først og fremst har skutt i været på grunn av det TV-sendte mesterskapet fra henholdsvis Norge og Dublin. Dette mesterskapet arrangeres én gang i året, og trekker tusenvis av spillere, både kjente og erfarne spillere. Men også stadig flere nykommere finner veien til spillebordet hvert eneste år.

Poker er lett å lære, lett å sette seg inn i og ganske enkelt å beherske – til en viss grad. Skal du bli god må du studere en del og spille mye. Poker er et sosialt spill, som foregår rundt et bord med opptil ni spillere. Grunnprinsippene er de samme i poker, uansett hvilken versjon av spillet du velger å delta i. De fleste spiller Texas Hold’em, som er sjanger nummer én, men svært mange spiller også Omaha. Begge sjangerne spilles også i ulike former for spill, når det kommer til turneringer. I denne guiden skal vi gi deg de grunnleggende tipsene.

Hva dreier poker seg om?

I poker er det alltid en dealer. Enten er det en av spillerne som går på rundgang, eller en objektiv dealer som ikke deltar i spillet. Dealeren deler ut to kort til hver spiller i Hold’em, og fire kort i Omaha. Deretter begynner budrundene etter gitte regler. Neste fase er at dealer legger tre kort (flopp) ned på bordet. Nye bud gjøres blant spillerne, før det fjerde kortet (turn) legges ned. Det samme gjentar seg ofte en gang til, før det siste kortet (river) legges på bordet. Som oftest er det den med sterkest hånd som vinner runden – håndkortene kombinert med bordkortene.

Hva er forskjellen på Hold’em og Omaha i poker?

Den største forskjellen på Texas Hold’em og Omaha er hvor mange kort som deles ut av dealer til hver enkelt spiller. I Omaha får hver spiller dobbelt så mange kort; fire. Men hver spiller kan bare velge å bruke to av dem, og hvilke som er best avgjøres ofte av de som kommer på bordet. Utover dette er spillet det samme. Dealer styrer spillet, budene gis for hver runde. Det legges tre kort på bordet først, deretter følger ett til og det siste som danner fem bordkort. I Omaha skal du sette sammen den beste hånden med to kort fra hånda med de fem på bordet.

Hvor kan du spille poker i Norge?

Du kan selvfølgelig melde deg på Norgesmesterskapet i poker, som i 2018 går av stabelen i Stokke i august/september. Dette er det eneste lovlige live arrangementet vi har i Norge. Men før du vurderer det, vil vi sterkt anbefale deg å spille på nettet. Siden det er få nettcasinoer som har ordinær poker på programmet, anbefaler vi deg å registrere deg hos en av de store aktørene. De har egne apper der alt dreier seg om poker. Her kan du spille poker gratis uten risiko, noe som vil gi deg masse kunnskap og erfaring før du satser egne penger.

Hva mer er viktig å vite om poker?

På nettet kan du, som sagt, spille poker både gratis eller med egen innsats. Det arrangeres mange turneringer på nettet, både de som varer i noen minutter og de som går over flere dager, akkurat som de store turneringene. Om du registrerer deg på for eksempel PokerStars eller Coolbet, tilbyr de også pokerkurs eller pokerskoler på nettet. Vi anbefaler deg å bli med på dette. Da vil du bli innført i alle regler, lære deg spillet og i tillegg få erfaring. Det viktigste du må lære deg i poker er de ti potensielle vinnerhendene, samt strategi i forhold til din bordposisjon.

De ti potensielle vinnerhendene er fra toppen: Royal Straight Flush som er kortene 10 til og med A i samme farge, og ned til bare det å ha høyeste kort. Det er som regel et A eller en K. Når vi snakker om posisjon, så er dette i forhold til dealer. All spilling foregår til venstre for dealer. Lær deg derfor hva som kalles tidlig posisjon, midtre posisjon og sen posisjon. Observasjoner av de andre, taktikk, strategi og bud bestemmes av gode spillere basert på posisjonen de har på bordet. Poker handler om å få de andre til å gi opp eller sitte med den sterkeste hånden.

Oppsummering

Pokerinteressen i Norge har eksplodert de siste 4-5 årene. Vi tror Norgesmesterskapet, som arrangeres en gang i Norge og en gang i Dublin hvert år, har bidratt til dette. Det er stor TV-dekning fra Norgesmesterskapet hvert år, hvor tusenvis av deltakere deltar. Poker er verdens mest populære og spilte kortspill. Drømmen om seier og enorme pengepremier lokker nok veldig mange. Det tar imidlertid flere år å bli god i poker. Men poker er uhyre spennende, meget underholdende og det kortspillet hvor du får målt erfaringen og ferdighetene dine mer enn i noe annet eksisterende spill. Les mye, spill mye og få erfaring. Vi ønsker deg lykke til!